Har du missat första delen? I så fall hittar du den här!
Det är inte alltid lätt att veta var man ska vända sig för att få hjälp med utprovning av hjälpmedel. Under vårt samtal får vi veta att man kan vända sig till en arbetsterapeut i den kommun man bor. I vissa kommuner är dessa besök avgiftsbelagda och i vissa inte, reglerna för att hyra hjälpmedel skiljer sig också mellan kommunerna så det går inte att ge ett svar som gäller för alla. Vi får också veta att utbudet av hjälpmedel för händer är litet så i många fall behöver man köpa det man behöver själv. Det finns speciella hjälpmedelsbutiker både fysiska och online som har brett utbud av hjälpmedel även för händer.
Vi ville också veta om det finns något generellt att säga om att ha artros i hand/handled när det kommer till vad som påverkas mest. Svaret blir att det som är mest begränsande både fysiskt och psykiskt är smärta. Utöver det är det många gånger besvär med såväl minskad kraft i handen, sämre finmotoriks förmåga, ledstelhet och svullnad.
Att artros i tumbasen, fingerleder och handleden är mindre vanligt än knä- och höftartros har vi berört vid flera tillfällen. Från Katarina, Sara och Freya fick vi ta del av mer fakta när de berättade om en studie som visat att prevalensen för handartros bland kvinnor i åldern 65-75 år är 6.9% jämfört med knäartros som är 19.1%. Vi får också veta att det finns några studier som har visat positiva effekter av utbildning och träning som behandlingsform för patienter med tumbas- och fingerledsartros. Studierna är dock fortfarande få och resultaten tveksamma. Ännu mindre utforskat är handledsartros, här finns endast en studie som visat små positiva effekter av utbildning och träning som behandling.
Det är inte bara de facto att hand- och handledsartros är mindre vanligt som gör dem svårbehandlade, det beror också på att de är andra typer av leder med större rörelseuttag och annorlunda belastningsförmåga jämfört med knä- och höftlederna.
Om du är drabbad av artros i fingrar eller handled kommer här några saker som kan vara bra att tänka på:
- Fortsätt använda dina händer men glöm inte att kompensera för den nedsatta funktionen genom hjälpmedel eller arbetssätt som sparar lederna.
- En bra ortos. Framför allt om du har tumbas- eller handledsartros. Ortosen behöver inte användas alltid utan kanske endast vid aktiviteter som belastar handen eller ger smärta.
Risken med att inte kompensera med hjälpmedel eller använda ortos är att handen kommer användas i den position där du upplever minst besvär. Denna position riskerar att bli permanent vilket leder till obalans. Ett exempel är att tumbasartros ofta gör att tumbasen hamnar i aducerat läge. För att kunna greppa måste den andra leden i tummen översträckas och på så sätt har man fått problem även där.
Kontakta din vårdcentral, arbets- eller fysioterapeut om du behöver hjälp med att hitta en ortos som är rätt för dig och dina behov.