Ung med artros
Artros kan även drabba yngre personer och är ofta resultatet av en tidigare ledskada. Cirka 50% av alla som råkar ut för en knäskada utvecklar artros 15-20 år efter skadetillfälle.
Har du drabbats av artros och är i 25-35 årsåldern är du långt ifrån ensam. Även om det är vanligare att artros drabbar personer efter medelåldern, händer det att man redan i unga år i perioder kan få problem med ledsmärta och svullnad som beror på artros. Detta är speciellt vanligt om man råkat ut för en tidigare korsbands- och/eller meniskskada i knäleden i ung ålder, vilket är varför implementeringen av skadeförebyggande träning i idrottsklubbar så tidigt som möjligt är jätteviktigt. Ledsjukdomen kan också bero på ärftliga faktorer som tillsammans med eventuell ledskada gör att sjukdomen debuterar tidigt i livet.
Viktigt att fortsätta motionera
Det behöver dock inte betyda att du måste sluta leva ett aktivt liv eller att du inte längre kan hålla igång på samma sätt som förr. Det är snarare tvärt om. Det är oerhört viktigt att fortsätta vara fysisk aktiv för att motionera den drabbade leden samt bibehålla god hälsa. För att få tips om hur du bäst tränar utan att överbelasta den drabbade leden finns det hjälp att få av en fysioterapeut.
Det kan hända att du måste anpassa eller ändra din arbetssituation, dina levnadsvanor och/eller dina motionsvanor till viss del för att leden ska kunna klara den belastning den utsätts för. Hur och vad du ska anpassa kan en fysioterapeut eller en arbetsterapeut också hjälpa till med.
Ingen bot men möjligt att "bromsa"
Viktigt att komma ihåg är att artros är ofta en mycket långsamt förlöpande sjukdom och därför är det A och O att lära sig att leva med den. Även om det inte finns någon bot i biologisk mening kan man "bromsa" ledsjukdomen under många år och undvika symtom om man anpassar sin arbets- och livssituation. Därför är det bra att redan som ung se över sina levnadsvanor, gå ner i vikt (om överviktig), motionera regelbundet och ta skadeförebyggande knäövningar på allvar.