Vi har fått möjlighet att prata med Emma Einarsson och Pernilla Peterson. Båda är legitimerade sjukhusfysiker och doktorer i medicinsk vetenskap. De arbetar på Bild- och funktion på Skånes universitetssjukhus i Lund där de stödjer magnetkameraverksamheten. Deras arbetsuppgifter inkluderar såväl säkerhet och utveckling som utbildning och forskning.
Artrosforskning sker på flera olika sätt och genom olika metoder. En studie som pågått under flera års tid och som fortfarande är pågående är MENIX-studien. I denna studie undersöks personer både med och utan knäbesvär samt personer som ska genomgå en knäprotesoperation. De som deltar undersöker ett av sina knän i magnetkamera och de får komma tillbaka för uppföljning efter 2, 5 och 10 år. De som deltar i studien får inte något kliniskt svar på undersökningen utan syftet med deltagandet är att hjälpa artrosforskningen framåt. Den magnetkamera som används kallas för7-Tesla(7T) och är framtagen i forskningssyfte, i vissa fall kan den även användas för kliniska undersökningar. Kamerans riktiga namn är The national 7T facility.
7T-kameran i Lund är en nationell resurs i ett samarbete mellan Lund, Umeå, Uppsala, Linköping, Göteborg och karolinska institutet. Jämfört med andra magnetkameror på sjukhuset så är magnetfältet i 7T mer än dubbelt så starkt vilket ger starkare signal och därmed möjliggör för mer högupplösta bilder och andra avancerade tekniker. Kameran ägs av Lunds universitet men står helt integrerad med sjukhusmiljön i Regions Skånes lokaler.
MR-tekniken lämpar sig väl för att undersöka leder eftersom den kan visualisera mjuka vävnader som tex. Brosk. Den MR-teknik som används vid 7T kan utöver det också ge information om hur olika vävnader är sammansatta och dess struktur. Trots att artros är en så pass vanlig sjukdom vet vi fortfarande lite om vad som händer i leden i sjukdomens tidiga stadie. Genom studien tar man reda på om 7T kan användas för att öka kunskapen om hur olika vävnader i knäleden påverkas vid artros.
Vi ville veta hur det går till när man kommer som deltagare för att delta i studien. Emma och Pernilla berättar:
Själva undersökningen genomförs av de skickliga röntgensjuksköterskor som arbetar vid 7T, ibland har de även hjälp av oss forskare från studien.
De fortsätter, ”de mesta av vårt arbete görs innan och efter att bilderna samlas in. Innan studien startades gjorde vi ett stort antal tester för att ta fram och optimera det bildtagningsprotokoll som sedan följs vid undersökningen så att vi gör likadant för varje deltagare. Eftersom vi använder oss av forskningstekniker behöver vi sen göra vissa beräkningar och analyser av bilderna efteråt.”
De berättar också att i deras roller som sjukhusfysiker blir de ibland inkopplade innan själva undersökningen om studiedeltagaren t.ex. har något implantat eller metall i kroppen. Då hjälper Pernilla och Emma till att ta reda på om vi kan göra undersökningen.
En del tycker det är obehagligt att ligga i magnetkamerans tunnel, vi frågade om Emma och Pernilla har några tips. De berättar att röntgensjuksköterskorna som jobbar vid kameran är experter på att ta emot den som tycker det är obehagligt att genomföra undersökningen.
” Att blunda när man åker in i tunneln kan jag tycka känns bra, lägger Emma till”
Önskar du delta i MENIX-studien är du varmt välkommen att kontakta oss på mail: menix [at] med [dot] lu [dot] se