Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Läkemedel gav smärtlindring vid knäartros

En hand som håller en förfylld spruta

Under senaste året har det diskuterats mycket kring läkemedel som är framtagna för behandling vid diabetes typ 2 som också visat sig ha effekt för den som önskar och/eller behöver gå ner i vikt.

På den årliga konferensen för Osteoarthritis Research Society International (OARSI) i våras presenterades resultat från en randomiserad klinisk prövning med det populära läkemedlet semiglutid för behandling av överviktiga patienter med samtidig knäartros.

I studien rapporterar forskarna att behandling med injektion 2,4 mg semiglutid i veckan ledde till 10% mer viktreduktion och 14 poäng (skala 0-100) mindre knäsmärta efter 1 år jämfört med placebobehandling. De semiglutidbehandlade patienterna minskade sin knäsmärta med 41,7 poäng och placebogruppen med 27,5 poäng.

I studien som leddes av danska forskare ingick totalt 407 vuxna personer med obesitas (BMI >=30) samt känd knäartros med smärta. Patienterna lottades slumpvis till behandling med semiglutid samt livsstilsintervention eller till behandling med placebo och livsstilsintervention. I studien presenterads inga resultat om artrosförändringar på röntgenbilder eller magnetkamerabilder påverkades olika i de två behandlingsgrupperna.

Semiglutid (går under varumärke som Ozempic, Rybelsus och Wegovy) är ett läkemedel ursprungligen utvecklat mot diabetes typ 2 för att sänka blodsockret. Läkemedlet har även visat sig reducera kroppsvikt och kroppsfettmassa genom minskad aptit och därmed sänkt energiintag och har blivit mycket eftertraktat. I Sverige så är semiglutid i dagsläget inte subventionerat för indikationen obesitas utan patienten får betala hela kostnaden själv (ca 4000-4500 kr i månaden). Det råder fortsatt en brist på läkemedlet runt om i världen då efterfrågan är större än produktionen.

Fullständiga resultat från studien förväntas bli publicerade i vetenskaplig tidskrift inom kort.