Vad du äter kan ha betydelse för flera kroniska sjukdomar. Forskare från Harvard University, USA i samarbete med en grupp kinesiska forskare har nu i en studie funnit att typ av föda, oberoende från det totala energiintaget, påverkar risken för knäledsartros.
Studien baserar sig på en stor studie som pågått i USA sedan cirka 15 år tillbaka där nära 5 000 personer från befolkningen regelbundet besvarar enkäter samt undersöks för förekomsten av artros.
Forskarna fann att personer som rapporterade ett högre inslag av så kallad "inflammatorisk kost" hade högre risk att utveckla knäartros jämfört med dem med lägre intag av sådan kost. Exempel på inflammatorisk kost är föda med mycket socker och transfetter. Transfetter finns naturligt i kött och mjölk men förekommer också i snabbmat då fetterna framställs industriellt vid härdning av oljor. Fetterna ökar det farliga kolesterolet i blodet och minskar det goda kolesterolet. Detta gäller både för naturligt och industriellt framställt transfett.
Forskarna påpekar att resultaten bör bekräftas i en kontrollerad klinisk studie innan man säkert kan säga om det finns effekter som beror på kosten och hur stora de eventuella effekter är.