Tidigare i år skrev vi om doktorandstudent Amanda Sjögren som påbörjade sin tjänst på Lunds universitet våren 2022. Det har nu gått lite drygt ett år in i hennes arbete och studier och vi har intervjuat henne på nytt för att få veta mer om vad som hänt sedan sist. Har du missat de tidigare texterna hittar du första här.
Amanda berättar att hon nu läst klart alla de obligatoriska kurser som ingår i tjänsten, kurserna påbörjades under hösten och avslutades nu i våras. . Kurserna har varit uppdelade på några veckor åt gången och däremellan har Amanda arbetat med sina andra projekt. Vidare berättar hon att kurserna har varit lärorika och att det bland annat varit kurser i statistik och muntliga presentationer. Amanda uppskattade att träffa fler doktorander och inspireras av deras arbete, flera av de som deltog hade andra bakgrunder. En del var deltidsdoktorander och arbetade t.ex. kliniskt inom vården också, deras arbetssituation skiljde sig alltså en del från hennes egen.
”Jag har påbörjat ett manus med några kollegor och vi hoppas kunna skicka in det till en tidskrift så snart som möjligt. Parallellt med det har jag ett par andra projekt också igång.”
Under veckorna arbetar Amanda både hemma och på kontoret och vissa veckor spenderar hon nästan all arbetstid i labbet, hon uppskattar den variation och flexibilitet som kommer med arbetetArbetet har hittills varit relativt likt den bild Amanda haft om hur det skulle vara, även om några saker såklart skiljer sig. ”Labbverksamheten går inte alltid som planerat vilket gör att det är viktigt att vara flexibel och kunna tänka ut nya vägar. Eftersom det många gånger är helt nya saker som prövas i en studie är det svårt att på förhand säga vad resultatet kommer bli. Förmågan att tänka om och vara flexibel utvecklas ständigt i min tjänst här.” Amanda berättar också att en annan sak hon reflekterat över är att mycket även är nytt för handledare och andra seniora kollegor i hennes omgivning, mest troligt av samma anledning som ovan nämnt; att många saker som testas i labbet är helt nya.
” En kollega berättade att resultatet i en av våra studier skiljer sig från det som dom är vana att se, för mig är det svårt att se sådant eftersom allt fortfarande är så nytt för mig “
Tjänsten som doktorand har gett Amanda möjlighet att resa iväg vid flera tillfällen, såväl inom Sverige som utomlands. Hon har deltagit vid två konferenser, senast i Italien (läs mer om konferensen här). Hon berättar att det sträckte sig över nästan en hel vecka där de två första dagarna var tillägnade doktorandstudenter och de mer juniora forskarna där deltagarna på förhand skickat in ett så kallat abstract. Ett abstract är som en sammanfattning av ens arbete där det en gjort hittills presenteras. Några presenterade sedan sina abstracts på scenen medan andra presenterade i poster-format, det gjorde Amanda och hon berättar att det då gick runt såväl juniora som seniora forskare för att titta på de olika posters som presenterades .
Utöver konferenser har Amanda också fått delta när en annan forskargrupp reste till Schweiz för att samla in synkrotrondata . Anläggningen de åkte till heter PSI och väl där var utrustningen bokad under en arbetsvecka och kördes då dygnet runt vilket innebar intensivt arbete såväl dag som natt.
“Jag var inte involverad i själva planerandet av metoderna som genomfördes eller vilka prov som skulle köras, men det var lärorikt, kul och intensivt att få vara med och hjälpa till” berättar Amanda.
Vi var nyfikna på vad Amanda tycker är roligast med jobbet och det finns flera saker som uppskattas med tjänsten. ”Jag uppskattar att få vara med på hela resan med ett projekt, från att samla in data till att sedan analysera denna och därefter skriva om det. Specifikt gillar jag dataanalysen och att skriva, med hjälp av kompetenta kollegor som ger bra feedback får jag också se mina texter växa ännu mer vilket verkligen är roligt.”
Vi kommer fortsätta följa Amanda under hennes tid som doktorand, håll utkik efter nästa uppdatering senare i år!