Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hallux Rigidus - artros i stortån

En fot vars tår en hand böjer bakåt, bakgrunden är svart och foten ligger över en mjuk kant.

Artros kan som känt drabba fler leder än de stora som t.ex. knä och höft. Stortåns basled är en av lederna som kan drabbas.

Artros i stortåns basled (MTP 1-leden) benämns ofta som Hallux Rigidus, vilket är latin för ”stel tå”. MTP 1-leden är den första leden i tån, där tån fäster i foten. Precis som vid artros i andra leder upplever den som drabbas ofta smärta i kombination med begränsad rörelseförmåga. Det är inte ovanligt att tån blir stel i takt med att rörelseförmågan avtar. MTP 1-leden utsätts för mycket belastning när man går, enligt studien nedan hela 119% av kroppsvikten i varje steg. Hallux rigidus är den vanligaste formen av artros i foten, kanske för att leden dagligen utsätts för så stor viktpåfrestning. 

Fler kvinnor än män får Hallux rigidus och det är vanligast att det drabbar personer över 50 år. Varför man drabbas är okänt i många fall, men det verkar bero på ärftlighet i ca hälften av fallen då det inte är helt ovanligt att det ger besvär i båda fötterna. Det finns även andra saker som enligt studien nedan kan vara en bidragande faktor, t.ex. att ens MTP 1-led är lång anses kunna vara en riskfaktor. 

Den som har Hallux rigidus kan för att lindra symtom bl.a. använda speciella sulor i sina skor, samt bra skor för att underlätta vid rörelse. Det finns också olika kirurgiska metoder för att underlätta vid Hallux rigidus.  

Den som misstänker eller vet att den är drabbad av Hallux rigidus kan söka hjälp via sin vårdcentral. Behövs remiss till annan enhet kan vårdcentralen oftast hjälpa till med detta. 

Läs studien som vi refererat till i texten ovan genom att klicka här. Sidan www.springer.com öppnas i en ny flik.